In 4 stappen van boosheid naar daadkracht

Ik ken het gevoel van boosheid. Jij ook?

Boosheid die ik richt op een ander maar ook boosheid die op mij gericht is. Als er sprake is van boosheid komen er direct allerlei overtuigingen naar boven: ‘een lief, compassioneel persoon is niet boos’, of als een ander boos is op mij: ‘help, ik doe het fout, ik ben fout’.

Maar boosheid is een universeel menselijke emotie. Mijn overtuigingen bezorgen me gevoelens van schuld, angst, onmacht.

Maar mijn boosheid heeft positieve en negatieve kanten!

Deze energieke emotie geeft mij veel daadkracht. Ik kan hierdoor bijvoorbeeld makkelijker grenzen stellen en opkomen voor mijzelf.

Ik weet dat ongecontroleerde boosheid uiten veel schade kan aanrichten aan mijzelf en aan de mensen om me heen. Maar, en dat is meer mijn valkuil, als ik mijn boosheid wegdruk kan het me van binnen opvreten en uitputten. Door aanhoudende en ingehouden boosheid kan wrok, depressie of haat ontstaan.

Hoe ga ik dan om met boosheid?

Hieronder beschrijf ik een oefening die je individueel of onder begeleiding kunt doen. Het is een oefening om je boosheid om te buigen naar het vervullen van je onvervulde behoeften.

Voorbereidend twee vragen:

Is de emotie nog functioneel en bescherm je jezelf daarmee?

Ben je bereid je woede los te laten?

Als je boosheid niet meer functioneel is en je bent bereid je woede los te laten dan kun je de volgende oefening doen.

De eerste stap:

Visualiseer een situatie waarin je boosheid ervaart in je lichaam. Het is belangrijk dat je een situatie kiest die hanteerbaar is voor je.

De tweede stap:

Merk op waar je dat in je lichaam ervaart. Wat voor veel mensen al een verschil maakt is het, op milde toon en begripvol, benoemen van de emotie: “Ik voel boosheid” of alleen het woord: “Boosheid”. Dit kan je zacht uitspreken in je hoofd of hardop. Daarmee erken je de boosheid, voel en verzacht je de emotie en sta je jezelf toe dat deze emotie er is.

Probeer het maar eens uit.

Wil je verder kijken?

De derde stap:

Achter boosheid verschuilt zich een zachtere emotie. De harde boosheid beschermt als het ware de zachte emotie, zoals eenzaamheid, verdriet, wanhoop of kwetsbaarheid. Soms is deze emotie direct duidelijk voor je en soms is het een zoektocht. Kijk eens of je contact kunt maken, dus benoemen en voelen, met deze zachtere emotie.

Wil je verder kijken?

De vierde stap:

Achter deze zachte emotie verschuilt zich een onvervulde behoefte.

Kijk of je die andere persoon of ervaring waar je zo kwaad op bent nu los kunt laten. En vraag je vervolgens af: “Wat is mijn onvervulde behoefte?”

Bijvoorbeeld:

Ik wil gezien worden

Ik wil gehoord worden

Ik wil erkend worden

Ik wil me veilig voelen

Ik wil me verbonden voelen

Ik wil me speciaal voelen

Ik wil me geliefd voelen.

Ik nodig je uit om, wat jij mist, in jezelf te vervullen.

Bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen: “Ik zie je (eigen naam)” als je je niet gezien voelt. Of  “Ik ben er voor je” als je je alleen en eenzaam voelt”.

Als je het moeilijk vindt de juiste taal te vinden bedenk dan wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen die dezelfde behoefte heeft.

Hoe voel je je nu?

Wil je hier iets over delen of wil je meer weten neem dan contact met ons op.